Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
A belikin hatása Nyomtat E-mail
2008 February 07, Thursday
Belíz - a különböző szigeteket nem számítva - az egyetlen olyan ország Latin-Amerikában, amely 1981-ben történt függetlenné válása előtt angol fennhatóság alatt állt. Ennek megfelelően meglehetősen különbözik Közép-Amerika korábbi spanyol gyarmataitól. A lazaság mindenhol tetten érhető, és Jamaikához hasonlóan itt is reggae szól szinte mindenhonnan Cool.

San Ignacio hangulatához, illetve a helyiek életstílusához Pip is megpróbált alkalmazkodni, és mint a képen látható a belikin hatása nem maradt el.

Pip a belikin hatása alatt
Pip a belikin hatása alatt

Bővebben...
 
Gumikacsa is útra kelt Nyomtat E-mail
2008 February 02, Saturday
Örömmel jelentem, hogy nem én vagyok az egyetlen a baromfiudvarból, aki komoly utazásba vágta a fejszéjét. Tulumban összefutottam Gumikacsával, aki Németországból indult szintén kelet felé, csak hozzánk képest egy kicsit északabbra haladt. Ennek megfelelően Vlagyivosztokból Seattle-be érkezett, és Kanada, majd az USA megismerése után dél felé fordult.

Gumikacsával saját autója motorháztetején
Gumikacsával saját autója motorháztetején

Bővebben...
 
Egy ritka kivétel Nyomtat E-mail
2008 January 31, Thursday

Utam korábbi részében nem szereztem túl jó benyomást hazánk külképviseleti szerveiről. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a különböző követségeken dolgozó magyar diplomaták általában nem beszélik a helyi nyelvet, és segítség nyújtási lehetőségeik meglehetősen csekélyek (tolmácsolás a helybéli titkárnők által, ismerős ügyvéd elérhetőségének megadása). Az pedig csak hab a tortán, hogy ha esetleg egy, a követség pecsétjével ellátott igazolásra van szükséged, akkor azt jó eséllyel nem fogják kiállítani számodra Surprised. Szerencsére kvázi közjegyzőként is működnek, így legalább annak tanúsításra képesek, hogy előttük írtál alá egy papírt. Mindezt 30 EURO-ért Money mouth!
Élményeim hatására gyorsan levontam azt a következtetést, hogy ha külföldön bajba kerülök, akkor valójában – Pipet és TomCsit nem számítva – csak magamra számíthatok. (Ezt neked is érdemes szem előtt tartanod
Wink!)

2008. elején azonban ismét külső segítségre szorultam. Január 15-én ugyanis lejárt Defi Carnet-e, és az új okmány átvételéhez szükségem volt egy mexikói levelezési címre.
E-mail-ben felvettem a kapcsolatot a cancun-i tiszteletbeli konzullal, és nagyon kellemes meglepetés ért. Roberto Diaz, aki anyai ágon magyar származású nagyon kedvesen, és rugalmasan ajánlotta fel segítségét. Ráadásul a városba érve az irodájában fogadott bennünket, és – bár nem beszéli a nyelvünket – nagyon jól eltársalogtunk, és megtudtunk egy-két érdekességet a tevékenységéről.
Úgy tűnik nem mindegy, hogy valaki sikeres üzleti tevékenysége mellett önként vállalja egy ilyen pozíció betöltését, vagy csak a munkájának tekinti azt.

Senor Roberto Diaz tiszteletbeli konzul és TomCsi
Senor Roberto Diaz tiszteletbeli konzul és TomCsi

Bővebben...
 
Csiken Ica Nyomtat E-mail
2008 January 29, Tuesday
A legtöbb történész egyetért abban, hogy Chichén Itzá első lakói a mayák voltak, és a település a nevét egy itt található víznyelőről kapta. (A maya kifejezés jelentése „Az Itzá-k kútjának szájánál”, az Itzá-k pedig egy maya népcsoport.)

Csiken Ica
Csiken Ica

Népem történelme és saját kutatásaim azonban nem támasztják alá ezt az elsőre logikusnak tűnő koncepciót.
Bővebben...
 
Viva Zapata!? Nyomtat E-mail
2008 January 25, Friday

Chiapas-ban az elnyomás elleni lázongások nem tegnap kezdődtek.
Az állam központi része 1528-ben került spanyol uralom alá, de tartomány részét képező Lacandon-dzsungelt soha nem sikerült teljes ellenőrzés alá vonni.
1544-ben egy Európából érkező járványban az indián őslakosság közel fele elhunyt, és az életben maradókra, illetve utódaikra is kemény sors várt. A spanyol uralom alatt ugyanis a tartományt Guatemala városból meglehetősen erőtlenül kormányozták, és a bennszülöttek a fehérek elnyomása alatt éltek.
Az 1821-ben függetlenné váló Mexikó 1822-ben nem tudta a közép-amerikai tartományokat – köztük Chiapas-t sem – elfoglalni, de 1824-ben egy népszavazáson Chiapas lakói a Mexikóhoz való csatlakozást választották a Közép Amerikai Egyesült Tartományok helyett. A függetlenség azonban nem hozott jelentős változásokat, mivel a központi kormányzat által kinevezett kormányzó a helyi földesurakkal együttműködve feudális viszonyokat teremtett.

A jovö forradalmarai
A jövö forradalmárai

Bővebben...
 
Korábbi híreink...