Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Pakisztán
Általános információk Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
Pakisztáni zászlóTalán felfokozott és túlzott előzetes várakozásainknak köszönhetően, Pakisztán egy kicsit csalódást okozott számunkra. Természetesen láttunk gyönyörű tájakat és épületeket, találkoztunk nagyon kedves és vendégszerető emberekkel, az összhatás azonban mégsem volt annyira lenyűgöző, mint Irán, vagy India esetén.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy különleges törzsi kultúrája, és magas hegyi túralehetőségei miatt az ország egyik legnagyobb látványosságának számító északi területeknek mi - az időjárási viszonyok miatt - csak nagyon kis részét jártuk be. Ha ezeken a részeken több időt töltünk, valószínűleg könnyen megváltozott volna a véleményünk.

 Kalandjaink

Quetta, Sukkur, Multan, Lahore, Peshavar

Swat-völgy, KKH, IslamabadForrás: CIA - The World Factbook
Forrás: CIA - The World Factbook

Csirkefej jegyzetei

Pakisztánban a jelszó: Hi tea!

Én is a Pakisztánba utazók 70%-ba tartozom

Biztos, amit tuti átvettem a vezetést

Bővebben...
 
Történelmi áttekintés I: A kezdetektől - a függetlenség elnyeréséig Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
Pakisztán 2007-ben ünnepli alapításának 60. évfordulóját. A második világháborút követően, 1947-ben az angolok belátták, hogy nem tarthatják gyarmati sorban az indiai szubkontinenst, és így jött létre, az eredetileg elképzelt egységes India helyett két új ország: az alapvetően muszlim Pakisztán (amely akkor még két független részből állt: Nyugat-Pakisztán és a mai Bangladesnek megfelelő Kelet-Pakisztán), illetve a főként hindu India.
Az elmúlt néhány évtizedben Pakisztán atombombát fejlesztett ki, világbajnokságot nyert krikettben, squash-ban és bridzsben, és elveszítette területének 1/5-ét (Banglades).
Az ország újkori történelmének megismerése előtt érdemes az előzményeket is áttekinteni.

Bővebben...
 
Történelmi áttekintés II: A XX. század közepétől - napjainkig Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
A függetlenség elnyerését követően India új vezetői, a britek által kialakított kormányzati struktúra használatát folytatták, míg Pakisztánban mindent nulláról alakítottak ki. A feladatot nehezítette, hogy 13 hónappal később meghalt az az ember (Jinnah), akinek elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen volt mindenki számára.

Bővebben...
 
Aktualitások Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
Épp az országban tett látogatásunk során robbant ki az utóbbi évek legsúlyosabb belpolitikai válsága Pakisztánban, amely jól rávilágít arra, hogy sokan nem támogatják a demokratikus elemekkel kevert katonai diktatúrát.
Keretes írásunkból azt is megtudhatjátok, hogy mennyivel támogatja az Egyesült Államok Pakisztánt.
Bővebben...
 
Ország-specifikus tippek Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
Ebben a rovatban az általunk jónak tartott és nagyon megkedvelt, vagy valamilyen szempontból különleges helyeket - főként szállásokat és éttermeket - sorolunk fel településenkénti bontásban.
A hozzászólások között a Te tippjeidet is várjuk!
Bővebben...
 
A pakisztáni konyha Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
A pakisztáni konyha az észak-indiaihoz hasonló, de erős közel-keleti hatásokat mutat. (Nemzetközi szinten egyébként az észak-indai konyhát nevezik indiainak, így ha valaki külföldön meglátogat egy indiai éttermet a következőkben leírt ételek nagy részével biztosan találkozni fog. Wink)
A közel-keleti befolyás elsősorban a kebabokban és a grill gyakori használatában nyilvánul meg, illetve Indiával összevetve Pakisztánban sokkal több húst esznek, egy átlagos étlapon jóval kevesebb vegetáriánus étel található.
Bővebben...
 
Közlekedés: A behajtott visszapillantó tükrök földje Nyomtat E-mail
2007 July 06, Friday
Pakisztán úthálózatának állapota komoly megdöbbenést okozott számunkra. Miután a Mirjaveh (Irán) és Taftan (Pakisztán) közötti határ iráni kapuja bezárult mögöttünk jöttek az első meglepetések:
    1. Hol az út?
    2. Hol a határátkelő?
Arra ugyanis nem számítottunk, hogy a Mauritániában látottakkal fogunk szembesülni.
Bővebben...