Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Thaiföld I. - Bangkok (2007. június 3. - június 8.) Nyomtat E-mail
2007 June 18, Monday
Lord Budha
Lord Budha
Vasárnap hajnalban, úton a repülőtér felé, elbúcsúztunk a még ébredező Kalkuttától (ma már Kolkata). Ahogy általában minden város, Kalkutta is egész más arcát mutatja a kora reggeli órákban, mint napközben. Néhányan már úton vannak munkahelyük felé, de a forgalom még csak ébredezik, csak úgy, ahogy az utca emberei is. Van aki már a reggeli fürdőjét élvezi az erre szolgáló fémedényéből, van aki még a másik oldalára fordul. A reggeli látkép talán legmeglepőbb része egy folyót átívelő hídon áthajtva fogad minket. A híd korlátjához egymás után majd egy tucat szúnyogháló van kikötözve, melyek alatt emberek fekszenek. Az utcaképet elnézve nagyon sok dolga lenne még itt Teréz Anyának, aki oly nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendett a város lakói körében.
Ha azonban elvonatkoztatunk a hajnali utcaképtől, akkor tudjuk, hogy egy nyüzsgő, folyamatosan fejlődő, koloniális épületekben és különleges templomokban bővelkedő, számos múzeumnak, botanikus kertnek és csillogó bevásárló központnak otthont adó metropoliszt hagyunk magunk mögött, búcsút intve ezzel az indiai szubkontinensnek is.


Utazók a Világban
Utazók a Világban
9-kor már a gépen ülünk, úton Banglades fővárosa felé. Dhaka-ban csak néhány óránk van és már indulunk is tovább Bangkokba, Thaiföld pezsgő, csodálatos fővárosába.
Út közben megismerkedtünk a szocialista tábor egykori vezető városának polgáraival, a moszkvai Katyja-val és Kosztja-val. Érdekes arcok voltak és javítottak kicsit a statisztikán, Európa (Ázsia?) javára, az utazó arcok egyes nációk közötti megoszlása tekintetében.
Sajnos a kis magán statisztikánk szerint Európa és ezen belül kis hazánk eléggé le van maradva, főként az angolszász országokhoz képest. Most már hosszú évek óta úgy érzékeljük, hogy az első helyért a britek, amerikaiak, ausztrálok vannak versenyben. Előkelő helyen állnak még a jappók, illetve az elfoglalt Palesztinából származók (a szír vízumkérőlap kitöltése óta egyszerűen imádjuk ezt a kifejezést), míg Európából valószínűleg a németek vezetnek. Reméljük, lesz ez még máshogy.

Italmérés Bangkok-ban
Italmérés Bangkok-ban
Este 6-kor már a jó öreg Khao San Road-on vagyunk. Az utcát még mindig sok helyen Dido Life for Rent-jének taktusai töltik be, de egyre több helyen hallani Anthony Kiedis csengő hangját is. A 7eleven hot dog még mindig 20 baht és az utcakép elengedhetetlen részét képező ladyboy-ok is itt vannak. Megjöttünk. Ismét itt a lehetőség, hogy jutányos áron szert tegyünk egy újságíró igazolványra, vagy egy TOEFL nyelvvizsga papírra.
A következő négy napban alámerültünk a Bangkok érzésben, illetve felkerestük a Defi-t hajóztató kalkuttai társaság helyi partner cégét, hogy elkezdjük előkészíteni az autó átvételét. Megismerkedtünk a cég egyik kedves és segítőkész sales ügynökével, akinek elmeséltük, hogy hogyan is kerültünk ide és merre tervezünk tovább menni. Elmondtuk, hogy amint megvan az autó, meg szeretnénk látogatni Laoszt, Vietnámot és Kambodzsát, majd ismét átutaznánk Thaiföldön, úton Malajzia felé. A Carnet-ünk látszólag újdonság volt neki, Thaiföld ugyanis nem használja ezt a dokumentumot. Ez némi aggályt vetít előre az autó ideiglenes importálásával és annak ügyintézésével kapcsolatban, de egyelőre erre próbálunk nem gondolni.
Átadtuk Charncai-nak a szükséges dokumentumok másolatait (Útlevél és Carnet), hogy el tudja kezdeni felderíteni a vámkezeléssel kapcsolatos teendőket.
A beszélgetés során megtudtuk, hogy a Pacific Envoy, amelyen Defi hajókázik, következő hét pénteken (június 15-én) köt ki Bangkokban. Mivel mi addig valószínűleg nem sokat tudunk tenni az ügy érdekében, hirtelen elhatároztuk, hogy lenézünk Kho Phi-Phi álomszigetére. (Akármennyire is turistás, a sziget meglátogatása nélkül még egyszer nem szerettük volna elhagyni Thaiföldet. Embarassed)
A hajóztatással kapcsolatos ügyintézés egyébként egy új fejezetet nyitott Bangkokkal való kapcsolatunkban. Egyrészt lehetőségünk nyílt jobban megismerni a belvárost, másrészt - az üzleti negyedben járva-kelve - betekintést nyerhettünk a helyi mánáger világba. Le voltunk nyűgözve. Eddig is úgy gondoltuk, hogy Bangkok zsír hely, de ez nem elég. Itt minden van és minden lehetséges.

Vizitaxi Bangkok-ban
Vizitaxi Bangkok-ban
Csütörtökön, a délutáni ügyintézést követően ellátogattunk a néhai Jim Thompson házába. Aki Bangkok-ba jön, annak mindenképpen javasoljuk, hogy nézze meg. Az amerikai építész ex OSS (CIA elődszervezete) katonaként telepedett le Bangkokban. Innen kezdett el selyem mintákat küldeni Milánó, Párizs, illetve London híres divatházainak és nem sokkal később már stabil vevőkörrel rendelkezett.
Thompson otthonának érdekességét az adja, hogy a több házból álló komplexumot tradicionális thai épületek mintájára, sőt eredeti thai házak ideszállításával és egybeépítésével alakította ki, majd számos összegyűjtött dél-kelet ázsiai műalkotással tette teljesen egyedivé (kedvenceink: egy VII. századi Buddha szobor, illetve egy valódi Egérház - TV helyett).
Azóta is homály fedi, hogy mi történt Thompson-nal azon a bizonyos délutáni sétán, 1967-ben Malajziában, amelyről soha nem tért vissza. Mindenesetre William Warren tollából egy érdekes könyv szól az életéről, karrierjéről és misztikus eltűnéséről, mely írás alapján tovább fantáziálhatunk a legendás figuráról. Thompson háza szerencsére közvetlenül a Saen Saep csatorna partján áll, így hazafelé megúsztuk a dugót és Bangkok szerintünk legpraktikusabb közlekedési eszközével, vízitaxival mentünk haza. Ha erre jársz, mindenképpen próbáld ki!
A rövid hajókázás után ismét a Khao San Road-on voltunk, ahol megvettünk másnapra két buszjegyet Kho Phi-Phi-re. Holnap délután indulunk az Andaman-tenger partjára! Cool


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 6 :
Sziasztok!

Ismét erre jártam, és reméltem, hogy elkészült az új beszámoló... Sebaj, már felvettem az oldalatokat a Favorites közé, szal' tuti, hogy Rátok kattintok még az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Jó utat!

Üdv:
p. (aki nem más, mint Tóth Peti kollégád az AAM-ből)
Hozzászóló: pety8 • 2007-07-19 10:50:58
No. 5 :
Hello P! Tök jó, hogy írtál! Minden rendben, teljesen jól vagyunk . Az elmúlt hetekben az autó és a fényképezőgép visszaszerzésével szívtunk, így nem sok erőnk maradt írásra. Mindkét gép megvan . Nemsokára kitesszük a részletes beszámolókat .

Hayim, Köszi a tippet. Megkeressük a cimbidet . Ha minden jól megy, szeptember körül meglepünk benneteket az élő beszámolóval.

Ui.: Olympus-unk megint nem lett .
Hozzászóló: pip • 2007-06-30 11:24:28
No. 4 :
Mindig nagy orom olvasni a soraitokat. Mar alig varom a fenykepes beszamolot nalunk :-).
Ha Kambodzsban jartok, keressetek meg Kis Jano baratomat, biztos rengetegen ismerik a helyiek kozul (iWiW-en ismeroseim kozott megtalaljatok :-)).
Hozzászóló: hayim • 2007-06-29 10:06:32
No. 3 :
Sziasztok!

Többször olvasgattam már a beszámolóitokat, de ez lesz az első alkalom, hogy a Fórumba is írok. 20 napja nem adtatok hírt magatokról... Ugye minden rendben?

Üdv:
p.
Hozzászóló: pety8 • 2007-06-28 09:42:48
No. 2 :
Ella!

remélem azóta defi megjött, Ti meg aranybarnán és lassan már robogtok az Arany 3T felé....
vigyázzatok, mert nem minden arany (Buddha), ami fénylik. Mint annak idején is mondottam volt, jó lesz szantálfából is :)
Mi van a fotógéppel? Meggyógyult, vagy vettetek egy Olympus-t?
Ez a Tájföld egy dögunalom kell, h legyen már Nektek!
Hozzászóló: gozolo • 2007-06-25 13:54:29
No. 1 :
Üdv Utazók! Már mindenki elment nyaralni, vagy a meleg elvette a hozzászólók kedvét.Nekem nagyon tetszik az utibeszámoló, kis változatosság a mindennnapi "robot" után. Itt is nagyon meleg van,
csak vízparton lehet elviselni. Milyen volt az álomsziget, remélem lesznek képek. Anya
193.226.249.75
Hozzászóló: Kókai család • 2007-06-23 19:53:17
 
< < <   > > >