Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés






Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Bart Simpson is megmászta az Everest-et Nyomtat E-mail
2007 May 12, Saturday
Katmandu-ban a Durbar téren összefutottam Bart-tal, aki büszkén újságolta, hogy oxigénpalack nélkül mászta meg a tibetiek által az Univerzum istennőjének (Csomolungma) nevezett csúcsott.
Ráadásul mivel a lefelé vezető úton segített az első sikeres mászás (1953: Edmund Hillary és Tenzig Norgay) óta felhalmozódott jelentős mennyiségű szemét összeszedésében, illetve az ország népszerűsítésében a helybeliek a Mr. Nepal címet adományozták neki.
Találkozásunk örömére egy pólót is kaptam. Pár számmal ugyan nagyobb a kelleténél, de majd belenövök.

Mr. Nepal: Everest No problem
Mr. Nepal: Everest No problem

Azoknak, akik egy pillanatra sem tudják nélkülözni mobiltelefonjukat van egy jó hírem. A China Telecom -nak hála 2007-től már a 8848 / 8850 / 8844,34 m magas* csúcson is van térerő.

*
A csúcs pontos magasságáról megoszlanak a vélemények. A XIX. század közepén India területéről kiindulva, háromszögelés módszerével 8839 méterben állapították meg az Everest magasságát. Száz évvel később, 1954-ben a Himalaya-ban található 12 különböző megfigyelő állomásról származó adatokat figyelembe véve az értéket 8848 méterre módosították.
1999. május 5-én 50 percen keresztül rögzítettek GPS adatokat a csúcson, amely mérés alapján a pontos magasság 8850 m lett. 2005. májusában pedig egy GPS-szel és jégradarral felszerelkezett kínai csapat jutott meglepő eredményre. Szerintük a magasság 8844,43 m, azaz a csúcs ~5,5 méterrel alacsonyabb, mint a legutóbbi mérés idején.
Aggodalomra azonban semmi ok. Nem ment össze az Everest, mindössze annyi történt, hogy a kínaiak a szikla magasságát mérték, és nem vették figyelembe a rárakódott több méter vastag jég, illetve hótakarót.
Bart a GPS-ével szintén 48-at mért, és nepáliak is ezt tekintik hivatalosnak. Így én is ennél az értéknél maradok.

Az Everest megmászása mindig is foglalkoztatta az embereket, így sok film szól róla. Ennek ellenére nem egy ilyet ajánlok, hanem a számomra nagyon megható Hét év Tibetben -t.


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >