Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualitások Nyomtat E-mail
Ázsia - Pakisztán
2007 July 06, Friday
Épp az országban tett látogatásunk során robbant ki az utóbbi évek legsúlyosabb belpolitikai válsága Pakisztánban, amely jól rávilágít arra, hogy sokan nem támogatják a demokratikus elemekkel kevert katonai diktatúrát.
Keretes írásunkból azt is megtudhatjátok, hogy mennyivel támogatja az Egyesült Államok Pakisztánt.

2007. március 9-én az ország elnöke Pervez Musharaff tábornok (aki egy személyben a hadsereg irányítója is) egy névtelen levélben megfogalmazott vádalmazás alapján felfüggesztette a legfőbb bírót, Iftikhar Muhammad Chandhry-t.
Az alkotmány ellenesnek tartott döntésen gyakorlatilag az egész jogász társadalom felháborodott, és nem tetszésüknek március 15-től több napon keresztül tartó utcai demonstrációk keretében is hangot adtak. A tiltakozásokhoz az ellenzék is csatlakozott, és a nagyobb városokban (Iszlabamad, Karachi, Lahore, Quetta) utcai harcok alakultak ki, amelyet a rendőrség könnygáz és gumi lövedékek használatával próbált meg feloszlatni. (Lahore elhagyását számunkra is megnehezítették az elterelések, és megdöbbentően sok botokkal és pajzsokkal felszerelt rendőrt láttuk.)
A helyzetet tovább fokozták a települések közötti közlekedést megbénító rendőri útlezárások (pl. Great Trunk Road - Peshawar és Iszlabamad között), és az eseményekről folyamatosan élőben tudósító, független GeoTV Iszlamabad-i központjának karhatalom általi megrohamozása, az adás leállítása érdekében. (Az eset miatt másnap még az elnök is elnézést kért, és "természetesen" a felelősök megbüntetését ígérte.)

Nem hisszük, hogy ez vezet eredményre
Nem hisszük, hogy ez vezet eredményre
Forrás: Pakisztáni napilapok

A legfőbb bíróval kapcsolatos döntés meghozatala egy bírókból álló tanács (SJC - Supreme Judicial Council) kezébe került, akik a március 16-án kezdődő és valószínűleg hosszan elhúzódó meghallgatások végén hoznak majd ítéletet. Pervez Musharaff nyilatkozata, mely szerint az eredménytől függetlenül elfogadja az SJC döntését, mindenesetre bizakodásra adhat okot.

Indiában értesültünk róla, hogy a május 12-én Karachi-ban, Chandhry megérkezését követően zavargások törtek ki, amely 34 ember halált, és 140 megsérülését eredményezték Frown.
További friss hírek angolul: www.dawn.com

Mennyi az annyi?
Egy, az Egyesült Államokban megjelent, a CPI (Center for Public Integrity) nevű szervezet által készített tanulmányból érdekes adatok derülnek ki. A 2001. szeptember 11-i eseményeket követően a terror elleni háború keretében az ún. Koalíció Támogatási Alapból (CSF - Coalition Support Funds) 2002 - 2005 között az Egyesült Államok 4,2 milliárd USD támogatást (~860 milliárd Forint) adott Pakisztánnak, amely az Egyesült Államok Kongresszusának ellenőrzése, és bármiféle komolyabb elszámolás nélkül, gyakorlatilag szabadon felszámolható.
Összehasonlításképpen a 09/11-et megelőző három évben Pakisztán összesen 9,1 millió USD (~1,9 milliárd Forint) támogatást kapott, azaz kevesebbet, mint például Észtország, vagy Panama. Jelenleg pedig a CSF pénzekből a legnagyobb részesedést kapja (2005. évi adatokat figyelembe véve) úgy, hogy CSF támogatása közel négyszer akkora, mint az összes többi országé együttvéve.

A CSF pénzeken túl az USA a Kongresszus jóváhagyásával kétoldalú megállapodások keretében is segítséget nyújt az országnak, így a támogatás teljes összege 2001. szeptember 11. óta meghaladja a 10 milliárd dollárt (2.050 milliárd Forint).

Számunkra egy picit ellentmondásos, hogy egy katonai diktatúrát ekkora összegekkel támogat az USA kormánya.
Ráadásul az országban járva nem nagyon láttuk, hogy hová áramlik, és milyen fejlesztési projektekben fejti ki hatását ez az elképesztő mennyiségű pénz.

Néhány adat a fent leírt számok összevethetősége érdekében: Pakisztán 2006-os költségvetése szerint az állam bevétele - támogatások nélkül - összesen 20,5 milliárd USD, míg az összes kiadás 25,7 milliárd USD. (Magyarország esetében ugyanezen adatok 48,7 milliárd, illetve 59,6 milliárd USD.)
A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 1 :
Ez mar csak azert is erdekes, mert Pakisztan torzsi teruletein van a nemzetkozi kozvelekedes szerint meg ma is az iszlam terrorizmus melegagya.
Itt vannak azok a fundamentalista tanokat oktato vallasi iskolak, ahonnan a talibok is kikerultek.
Pakisztan amugy katonailag tamogatta az USA-t pl az iraki hadszinteren, az mas kerdes hogy a pakisztani emberek ezt nem nagyon helyeslik.

Amugy meg az USA soha nem volt kulonosebben szivbajos ha az o erdekeit szolgalo sotet diktaturakat kellett tamogatnia.
Ezert is tud nempszeru lenni egyes del amerikai orszagokban Bin Laden ES Che Guervara.
Hozzászóló: Sanyi • 2008-02-01 00:12:26
 
< < <   > > >