Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Ország-specifikus tippek Nyomtat E-mail
Ázsia - Pakisztán
2007 July 06, Friday
Ebben a rovatban az általunk jónak tartott és nagyon megkedvelt, vagy valamilyen szempontból különleges helyeket - főként szállásokat és éttermeket - sorolunk fel településenkénti bontásban.
A hozzászólások között a Te tippjeidet is várjuk!


Iszlabamad - Ravalpindi
    Szállás: Mi az autóban aludtunk, de Iszlabamad-ban a Jinnah Market (F-7 szektor) közelében található Florence Guesthouse (College Road 22-A, F-7/2) jó választás. (Két ágyas szoba, Internet kapcsolattal, zárt parkolóval 2.000 rúpia/éjszaka.)
    Kaja: Csirkefej pedig azt tanácsolja, hogy ha valaki erre jár, akkor az olasz Pappasalli's éttermet ne hagyja ki.

Lahore
    Szállás: A külföldi zsákosok körében - elsősorban a Lonely Planet-nek köszönhetően - a Regale Internet Inn (Regal Lane, a Mall mellett) a legnépszerűbb. Ha részt akarsz venni a zsákos infó áramlásban, akkor itt ezt könnyen megteheted. Mi a hely előtt az autóban aludtunk, így az árakról csak annyit tudunk, hogy egy ágy, egy éjszakára 150 rúpiába kerül. Mi ennek az árnak a felét fizettük a "parkoló helyért" és a fürdőszoba használatért.
    Középkategóriában a mélygarázzsal rendelkező Carlton Tower Hotel (14 Shahrar-i-Bin Badis korábban Empress Road) nem rossz választás. (Kétágyas szoba reggelivel 4.000 rúpia/éjszaka.)
    Kaja: A szellős és zöld Gulberg városrészben fekvő MM Alam Road-on mindenki megtalálja kedvenc éttermét. Nekünk már a sok hús után már palak paneer hiányunk volt, így a Dhaba-t (93/B-1 MM Alam Road) választottunk, és a kellemes kerthelyiségben felszolgált finomságokban nem kellett csalódnunk.
    Program: A látnivalók mellett a város kiemelt érdekességét a szufi csütörtökök jelentik . Az iszlám e misztikus ágának követői az ország lakosságának elenyésző, de mégis fontos kisebbségét alkotják, és ha az ember csütörtökön Lahore-ban jár, akkor mindenképpen érdemes néhány órára betekinteni különleges szokásaikba.
A napi program délután kezdődik Data Ganj Bakhsh Hajveri kegyhelyén, ahol megcsodálhatjuk a qawwali vibrációt. A rövid időnként egymást követő együttesek vallásos verseket adnak elő harmónium, tabla és taps aláfestéssel, miközben a törökülésben, körben ülő hívők fokozatosan átadják magukat a zenének.
A qawwali után este indul az igazi szufi őrület, melynek keretében Baba Shah Jamal kegyhelyén szemtanúi lehetünk annak, hogy miként is próbálják megérezni a szufik az iszlám valódi lényegét. A hívők – egy kis ganja (marihuana) szívás után - fejüket a tradicionális dobok (dhol) ritmusára hihetetlen sebességgel rázva jutnak el egy módosult tudatállapotba.
Mi Pakisztán legismertebb dobosait, a Saeen testvéreket hallgathattuk hosszú órákon át. A performansz külön érdekessége volt, hogy az idősebb testvér, Gonga születése óta süket! Gyermekkorában az apja segítségével tanult meg dobolni, aki a hátát nyomkodva, ütögetve játszotta el számára a dallamokat.
A programok megközelítésének az a legegyszerűbb módja, ha csütörtök délután 2 körül elmentek a Regal Internet Inn-be (ld. lentebb), ahonnan az ott lakók - a hely tulajdonosa, Malik közreműködésével - együtt mozognak át az események helyszínére.

Peshawar
    Szállás: Sajnos igazán jó szállás, illetve étterem tippet nem tudunk adni, ui. a város nem egy turista paradicsom. Mi a Hotel North West Heritage-t használtuk bázisként, de ennek is csak a parkolójában aludtunk. (Kétágyas szoba reggeli nélkül 1.000 rúpia/éjszaka, de ott jártunkkor az általunk látott szoba hihetetlenül koszos volt.) Persze, akinek belefér a Pearl Continental Hotel szolgáltatásai nemzetközi viszonylatban is megfelelőek. Hi-Tea itt is van Smile.

Quetta
    Szállás: Mi nem találtunk megfelelő tisztaságú és elfogadható árú helyet a városban, így a kempingezést / autóban alvást javasoljuk a Hotel Bloom Star kertjében / zárt parkolójában, 2 főre, éjszakánként 400 rúpiáért, éjjel nappali fürdőszoba használattal. (Stewart Road 8, a Jinnah Road-tól kb. 50 méterre a bal oldalon.)
    Kaja: Reggelizni a Dolphin Bakery-nél (Jinnah Road-Hali Road sarka) érdemes, míg a nap főétkezésének a Quetta Serena Hotel-ben 14:00-16:00 óra között felszolgált Hi-Tea-t célszerű választani. (Adóval együtt 220 rúpia/fő), amely az ivóvizet és a teát igen, de az egyéb italokat nem tartalmazza.)
    Egyéb 1: Továbbindulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális biztonsági helyzetről a PDTC (Pakistan Tourism Development Corporation) irodájában, ahol a naprakész információk mellett ingyenes térképeket kaphatunk az országról, annak fontosabb régióiról, és nagyobb városairól (Jinnah Road, az Azad Muszlim Hotel udvarán). A leírtak egyébként bármely PDTC irodára igazak.
    Egyéb 2: A Standard Chartered Bank automatájából (Jinnah Road) simán ment a készpénzfelvétel VISA Electron kártyával.

Sukkur
    Szállás: A városon átvezető út mellett, Quetta felöl érkezve a felüljáró után kb. 3-400 méterrel a bal oldalon lévő kis utcában, a főúttól kb. 80 méterre találtunk egy új építésű szállodát. (Lehet, hogy a nevét egyszerűbb lett volna megjegyezni Wink, mindenesetre egy, a főút melletti szép tábla is segíti a megtalálását.) Kétágyas szoba reggeli nélkül 1.600 rúpia/éjszaka. Nem olcsó, de ebben a városban igazi kis oázisnak tekinthető, és a hely konyhája is egész jó.

Meleg víz
Meleg víz

Swat-völgy
    Szállás: A környék szálláshelyein egy kicsit eltérően értelmezik a meleg zuhany fogalmát. Senki ne csodálkozzon, ha folyó meleg víz helyett egy vödröt és egy merülőforralót kap. A tisztaság szerencsére rendben van, és a nyári szezonon kívül jelentős árkedvezmény érhető el. Mi Miandam-ban, a Mingora-tól északra vezető főút melletti, 1800 m magasan fekvő zsákfaluban éjszakáztunk, a Panorama Hotelben (Kétágyas szoba reggeli nélkül 400 rúpia/éjszaka).


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!

 
< < <   > > >