Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Szingapúr (2007. augusztus 17. - augusztus 20.) Nyomtat E-mail
2007 October 28, Sunday
Gyarmati idők emlékei
Gyarmati idők emlékei
Péntek délelőtt leparkoltuk Defit Johor Bahru egyik meggyőzőnek tűnő parkolóházában, majd átmentünk Szingapúrba. Autó nélkül villámgyors volt a határátlépés, melyet közel egy órányi buszozás követett a belvárosig.

Szingapúr lényegében olyan, mint Malajzia, csak kisebb, rendezettebb és tisztább. Malajziával való hasonlósága, persze nem meglepő, mivel a két ország történelme sok ponton összefonódik.Marina-öböl
Marina-öböl
A Malakkai Szultánság portugálok által történő XVI. századi meghódításától kezdve mindkét mai ország hosszú időre európai hatalmak kezébe került. A portugálok után kétszer váltották egymást a hollandok és az angolok, míg aztán a II. Világháborúban japánok vették kezükbe az irányítást. A Világháború után visszatértek az angolok, és a Maláj-félszigeten lévő, angol fennhatóság alatt álló területek 1948-ban brit protektorátusként megalakították a Maláj Államszövetséget, amely 1957-ben függetlenné vált. 1963-ban létrejött a Malajziai Államszövetség, melyhez Szingapúr és a Kelet-malajziai államok (Sabah és Saravah) is csatlakoztak. Az államalakulaton belül hamarosan ellentétek kerültek felszínre a szingapúri és a szövetségi kormány között, melyek a szigetország kiválásához vezettek. Szingapúr két év múlva, 1965-ben kivált az államszövetségből és önálló köztársaságként független állammá vált.

A két ország hasonlóságai ellenére az emberek nekünk Szingapúrban mégis ridegebbnek tűntek, és eltekintve Little India-tól és China town-tól, a város nem sok változatosságot mutatott. Jól fésült bevásárlóközpontok, éttermek, irodaházak és érdekes módon mindenhol csak business és management university-k.

A buszpályaudvarról a kiszemelt hostelünk felé haladva körbesétáltunk Little India-t. Ez nagyon izgi volt. Az illatok, az emberek, az éttermek, minden Indiára emlékeztetett. Ismét hallhattuk azt a semmihez sem fogható, kedves akcentust, és láthattuk azt a feledhetetlen, egyszerre mindent és semmit nem jelentő fejingatást.

Már az itt tartózkodásunk első napján megállapítottuk, hogy a legjobb dolog Szingapúrban a kaja. Az összes ázsiai náció konyhája megtalálható, és a jó higiéniai körülmények miatt szabadon lehet lubickolni a legvadabb gasztronómiai különlegességekben. Reggelire egy maláj tésztaleves rákokkal, ebédre egy indiai thali, vacsorára egy kínai kacsa. Zsír!

Chinatown
Chinatown
Szombaton besétáltunk az üzleti negyedbe, megnéztük a gyarmati időkből fennmaradt leghíresebb épületeket, majd lementünk a híres Marina-öbölbe. Az öbölben rengeteg ember gyülekezett, akik az ország 1965-ös függetlenedésének 42. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású tűzijátékra érkeztek. Még 2 óra volt a kínai tűzijáték csodáig, de a parthoz közeli helyek már tömve voltak az eseményre várókkal. A Nemzet Napja alkalmából szervezett művészeti előadásokkal tarkított eseményen aztán hajnalig pörgött a party.

Vasárnap kitartóan esett az eső, így nem sok minden történt velünk, viszont hétfőn, a város elhagyása előtt még nekivágtunk Chinatown-nak. Ahogy Malajziában is, itt sem kell hosszan túráznunk a városrész leghíresebb kínai templomának, iszlám mecsetének és indiai szent helyének meglátogatásához. Szép példa a Közel-Keletnek!
Este visszabuszoztunk Malajziába, majd egy tökéletes indiai vacsorával, és egy nyugodt éjszakával testileg és lelkileg is felkészültünk a következő néhány napra, melynek fő témája az autó Indonéziába történő hajóztatása lesz.A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 4 :
Hello Sipi! Olvastuk a rövid ázsiai beszámolódat, nagyon jól hangzott, egy újabb tétel a "hova menjünk legközelebb?" listánkon. Reméljük azért Delhiben is körülnéztél, vagy legalább beugrottál egy ütős kis veg curry-re!
A Világcsavargók klubja jó ötlet, nemsokára leparkolunk a Shanteehouse előtt és tarhatjuk az első session-t. A télre jó Snowboardozást kívánunk!!!
Hozzászóló: pip • 2007-11-20 04:54:25
No. 3 :
Hello Bukta! Azóta már Új-Zélandon vagyunk (egyszer majd az írásokkal is behozzuk magunkat ), ez itt a földi paradicsom, különösen a déli sziget gyönyörű, de mindkét nagy szigetet érdemes bejárni.
Hozzászóló: pip • 2007-11-20 04:53:24
No. 2 :
Sziasztok Skacok !
Nagyon regen nem jelentkeztetek ....Merre jartok ? Hogy birja a kocsika ?
En ma repulok haza Delhibol ... nagyon jol sikerult ez a Kozep azsiai 2 honapos kiruccanas ... ha hazaerek szeretnem megszervezni a Vilagcsavargok Klubjat ahol 2-3 hetente szerdankent vetitgetnenk ,utazasi infokat cserelgethetnenk egymassal ....ugy erzem nagy igeny lenne ra ....es persze a helyszin a Shanteehouse lesz !
Meg egy kicsit varnunk kell ratok, pedig majd megol a kivancsisag ,hogy lathasam a kepeiteket, halhasam az elmenyeiteket !
Addig is ne sporoljatok a memoriaval !
Sok-sok elmenyt kivanok nektek !
En majd snowboardozok helyettetek is !
Sipi
59.176.67.249
Hozzászóló: sipi • 2007-11-07 09:47:11
No. 1 :
A képek alapján fantasztikus hely lehet ez a Singapur, bár a rákokat én mellőzném.
Hozzászóló: Bukta • 2007-11-04 14:59:43
 
< < <   > > >