Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka, Merdeka Nyomtat E-mail
2007 August 14, Tuesday
Hétszer. Nem véletlenül!
1957. augusztus 31-én Kuala Lumpurban a Függetlenség téren (Dataran Merdeka) Abdul Rahman herceg (egész pontosan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah
Foot in mouth) hétszer kiáltotta a maláj merdeka (jelentése függetlenség) szót, ezzel nyilvánítva ki az angol gyarmati  uralom alól való felszabadulást, és a független Malaja (a mai Malajzia Maláj-félszigeten fekvő része) létrejöttét. Az ország nevét 1963-ban Szingapúr, Sabah és Sarawak csatlakozásával változtatták Malajziára.

Gondolom már kitaláltad, hogy a megérkezésünkkor látott zászló rengeteg a méltó megemlékezés része volt. Az 50. évfordulót ugyanis egy hónapon keresztül ünnepelték, és ezen időszak alatt az egész ország díszbe öltözött.

Zászlóerdő
Zászlóerdő

Az elmúlt időszakban az ország által elért gazdasági eredmények már önmagukban is csodálatra méltók, de a legkülönlegesebb talán az itt lakó, meglehetősen különböző emberek egymás mellett élése. Malajzia lakosságának 50,4%-a maláj, 23,7%-a kínai, 11%-a nem maláj őslakos, 7,1%-a indiai, 7,8%-a pedig egyéb származású. Hitvilágukat tekintve az emberek 60.4%-a muszlim, 19.2%-a buddhista, 9.1%-a keresztény, 6.3%-a hindu, míg 2,6%-uk az ősi kínai vallásokat (konfuciánizmus, taoizmus) követi. (Csak a teljesség kedvéért: a maradék1,5% ismeretlen vallású, és 0,8% ateista.)

A változatosság talán a számokból is érzékelhető, de élőben látva még meghökkentőbb. Hihetlenül külöleges érzés olyan szűk utcákon végig sétálni, amelyen egymástól 50-100 méterre követi egymást a hindu szentély, az iszlám mecset és taista templom. Ráadásul mindez a mások teljes elfogadása mellett, és - az 1969. május 13-án kirobbant etnikai alapú zavargások kivételével - békében zajlik, immár 50 éve! Én csak gratulálni tudok.


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >