Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Evolúció vs. építészek Nyomtat E-mail
2007 August 16, Thursday
Kalandjaink során néhány mesterségesen tervezett várost is meglátogattunk. Bár lehet, hogy a három még nem tekinthető szignifikáns mennyiségnek, de Iszlabamad, Putrajaya, és Canberra (most lebuktam: ezt a részt már Új-Zélandon írtam :-)) útba ejtését követően úgy látom, hogy a városok helyének kiválasztását, illetve kialakításának módját jobb a lakókra és az idore bízni, mintsem építészekre. Természetesen nem vitatom az építészet mint szakma jelentőségét és fontosságát, ráadásul maximális tisztelettel adózom a képviselői által elért eredményeknek mégis úgy látom, hogy a "várostervezés nulláról" nem a legsikeresebb tevékenységük.
Az általam eddig látott városok ui. nem túl élhetőek:
    - Az egyes város részek, sőt bizonyos esetekben az épületek (!) közötti távolságok - európai szemmel nézve - hatalmasak. (A gyalogos közlekedés egy szolidabb teljesítménytúrának felel meg.)
    - A látványvilág az azonos korból származó épületeknek köszönhetően meglehetősen egysíkú. Mondjuk a nagy zöld területek királyok, de a történelmi hagyaték még mindig hiányzik.
    - Igazi közösségi terek nem alakultak ki.
    - Ráadásul a torlódások, illetve forgalmi dugók kialakulását így sem sikerült elkerülni :-).

Putrajaya egy részlete
Putrajaya egy részlete

Ui: Gondolom a fentiekből már kitaláltad, hogy jelenlegi véleményem alapján egy tervezett városban biztosan nem leszek a szomszédod, de ha esetleg tudsz egy kivételt, írd meg. Szívesen elugrom oda is :-).
Ui2: Igérem, hogy az építészek által elért eredményekről is meg fogok emlékezni. Már témám is van: Mivel Pip és TomCsi már írt a Petronas tornyokról, én az új-zélandi parlament utólagos földrendgés biztossá tételéről fogok beszámolni.

A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >