Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
USA III. - Pacific Coast Hwy, Cambria, Santa Cruz (2007. december 5. - december 7.) Nyomtat E-mail
2008 January 31, Thursday
Készülődés az ünnepekre
Készülődés az ünnepekre
Közel két hét Los Angeles után, egy nappal mikulás előtt kikanyarodtunk az angyalok városából és elindultunk észak felé a Pacific Coast Highway-en.

A következő hetekben az USA nyugati part néhány nemzeti parkját és városát terveztük meglátogatni. A helyszínek, melyek a fejünkben voltak: Redwood NP, Yosemite NP, Sequoia NP, Joshua Tree NP, San Francisco, Santa Cruz, Seattle, Portland és San Diego.
Ahogy haladtunk, egyre csökkent a listán lévő sorok száma, egyrészt mert kellően le voltunk lassulva, másrészt mert San Francisco-tól északra Defi víztartályai szempontjából barátságtalan időjárási viszonyokról hallottunk.


25142 Pacific Coast Hwy
25142 Pacific Coast Hwy
Első megállónk a Pacific Coast Highway-en Cher háza volt, méghozzá a szüleink kedvéért. Amennyire lehetett körbejártuk a Csendes-óceán partján fekvő erődöt és a körülötte lévő dombokra felkapaszkodva igyekeztünk értékelhető fotókat készíteni. A művésznővel pont elkerültük egymást Cool.

A szikrázó napsütésben és masszív vízpárában tovább indultunk a Los Angelestől északra fekvő Cambria-ba. Az ékszerdobozra emlékeztető városkában este 10 körül már alig voltak az utcán, és sorban zártak be a helyek, de egy gyors mexikói vacsit még abszolválni tudtunk.

Csütörtökön azzal keltünk fel, hogy koradélután tovább indulunk Santa Cruz-ba, de aztán a családias Lilly’s kávézóban töltött néhány óra eltérített bennünket tervünktől. Beültünk egy kávéra és sorban jöttek az érdekes és kedves arcok, akikkel sötétedésig beszélgettünk.

Nett Witt Ridge
Nett Witt Ridge
Egyik legemlékezetesebb beszélgetőpartnerünk egy los angelesi művész arc volt, aki ~10 éve költözött a néhány ezer lelkes Cambria-ba. A délután számtalan témája közül a legfigyelemreméltóbb talán az USA-val kapcsolatos beszélgetés volt. Ausztrália felől érkezve számtalanszor hallottuk az oziktól, hogy az amerikaiak mennyire el vannak telve magukkal és egyébként pedig mennyire nullák. Ehhez képest mostani beszélgetésünk nem az egyetlen volt az Új-Világban, ami az országról és annak lakóiról megfogalmazott kritikákról szólt, a helyiek tolmácsolásában. Úgy néz ki, mintha az amerikaiak - legalábbis a keleti és nyugati parton élők mindenképpen - nagyon is élesen látnák, hogy hol tart országuk kultúra, olvasottság, nemzetközi szerepvállalás tekintetében. Egyáltalán nem büszkék magukra, sőt ...
Szerintünk itt is, mint ahogy mindenütt a világon, megvan az a kisebbség, aki ezeket a dolgokat pontosan látja, és elkeserítőnek tartja, illetve vannak, akiket ez nem nagyon érdekel.
Az USA-val szemben megfogalmazott kritikák mellett az ausztrál aborinal témakörben készült Rabbit-Proof Fence c. filmtől, a Khyber-hágón át nagyon sok mindenről szót ejtettünk.
A beszélgetés egy pontján kiderült, hogy ma - december 6-án - tartják Cambria-ban a Vendégszeretet éjszakát (Hospitality night). Ennek keretében a település minden kis üzlete, étterme, kávézója tárt ajtókkal és valami apró figyelmességgel várja látogatóit, készülve az ünnepi hangulatra, illetve lehetőséget teremtve az ismerkedésre és a megszokottnál hosszabb beszélgetésekre.
6 körül elbúcsúztunk a kávézóban összegyűlt kis tömegtől és elindultunk vacsizni, majd felfedezni a Vendégszeretet éj meglepetéseit. Néhány óra nézelődés után csupa kedves pillanattal a szívünkben hajtottuk álomra a fejünket a meseváros egyik csendes utcájában.

Pénteken korán reggel továbbindultunk az óceán partján északra, a Kerouac Művésztelepének helyszínéül szolgáló Big Sur felé. A hosszú mérföldeken keresztül elnyúló partszakasz lélegzetelállító látvány volt. Néhány helyen megálltunk, hogy a part szélére kisétálva még teljesebben átérezhessük a magával ragadó élményt.

A Big Sur-t magunk mögött hagyva, koradélután bekanyarodtunk Carmel-By-The-Sea településre, majd egy rövid séta után ismét észak felé haladtunk, esti célpontunk, Santa Cruz irányába.
Már megérkezésünk előtt kiszúrtunk egy helyi kis spa-t, mint a városlátogatásunk első célpontját. Egy óra levendula illattal átitatott gőzpára, egy forró jacuzzival és gyömbér teával fűszerezve, tökéletesen felkészített bennünket nemcsak az estére, de az út hátralévő részére is Laughing.
A lelazulást követő séta során pont belefutottunk a Women in Black nevű szervezet heti rendes háborúellenes tüntetésébe, melynek keretében a tiltakozó nők fekete csadorba öltözve, transzparensekkel a kezükben gyűlnek össze, hogy kinyilvánítsák az Irakban folyó eseményekkel kapcsolatos véleményüket.
A belváros körbejárása után végül a Bad Ass Cafe nevű helyi intézményben kötöttünk ki, ahol késő estig üldögéltünk.
A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 2 :
ciki, de Kerouac, meg Cher nevén kívül innen nem sok volt ismerős :)
Hozzászóló: gozolo • 2008-02-05 08:52:56
No. 1 :
Helló! A Pacific Coast Highwayt az Óceánnal különösen irígylem tőletek, de a képek jók lettek.
Hozzászóló: Bukta • 2008-02-04 21:35:25
 
< < <   > > >