Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Welcome to Tijuana... Nyomtat E-mail
2008 January 06, Sunday
Tequila, sexo y marijuana - e sorokat Manu Chao budapesti koncertjén is meghallgattam, és meg kell mondanom, van valami igazság benne.
Mexikó nemzeti italáról a tequila-ról már biztos hallottál. A sexo nagyrészt annak köszönhető, hogy többek között az USA állampolgárainak sem szükséges turista kártya (Forma Migratoria para Turista – FMT) a határzónába történő belépéshez, és a munkaerő – így a prostituáltak tarifája is – sokkal olcsóbb, mint az ország északi szomszédjában. A marihuána azonban nem csak néhány békésen füvező arcot takar.

Welcome to Tijuana
Welcome to Tijuana

A TijuanaCiudad JuarezNarco (akarom mondani Nuevo) LaredoMatamoros tengely valamennyi állomásának komoly gondot okoz a kábítószerkérdés. (Ettől a témától SF óta nehéz elszakadnom Smile)
Mexikó nem ma kezdte a marihuána termesztést, és a heroin előállítást, de a helyi drog kartellek a 80-as években indultak fejlődésnek igazán. Ebben az időszakban ui. az USA a kábítószer elleni harc jegyében számos Kolumbiából – a Karib-tengeren át – Floridába tartó hajót tartóztatott fel, sikeresen akadályozva meg így a tengeri kokainszállítást.
Gratulálok! Már csak az a kérdés, hogy mit sikerült elérni?
A Közép és Dél-Amerikából származó kábítószer forgalom Mexikó és USA szárazföldi határára helyeződött át (az USA becslései szerint az országba ékező kokain ~92%-a Mexikón halad keresztül), ahol három fő kartell alakult ki:
    - nyugaton a Pacific (más néven Tijuana),
    - középen a Juarez,
    - keleten pedig a Gulf-kartel Matamoros-ban.

A kábítószer kereskedelemből szerzett pénzből nem volt nehéz megvásárolni a politikusokat és rendőröket, így a normál üzletmenet idején béke honolt. (Egyes vélemények szerint a 90-es években Mexikó akkori elnöke Carlos Salinas, illetve testvére Raul is komoly érdekeltségekkel rendelkezett.)
A kivégzésszerű gyilkosságok és a véres leszámolások sajnos csak akkor robbantak ki, amikor nézeteltérés jött létre az egyes kartellek között.
A legdurvább szituáció a Pacific és Juarez kartell közötti területen (Mexikó Sinaloa tartományában) működő Sinaloa kartell megerősödésével alakult ki, mivel ennek vezetője Joaquim „El Chapo” Guzman-Locra – miután 2001-ben egy mosodai kocsiban megszökött a börtönből – 2003-ban, a Gulf kartel vezetőjének, Osiel Cardenas Guillen-nek a letartóztatásakor úgy döntött, hogy megszerzi az irányítást Narco Laredo felett.
A helyszín fontosságát könnyen megmagyarázza az a tény, hogy Mexikó exportjának több mint 40%-a itt bonyolódik, amely ~9.000 kamiont jelent NAPONTA.

A 2003-ban kirobbanó ún. turf war 2005. nyarán odáig fajult, hogy a város rendteremtésre kinevezett új rendőrfőnöke összesen 7 órát (!) dolgozhatott, mielőtt lelőtték.
Ezt követően az eset körülményeit vizsgáló szövetségi nyomozók (Agencia Federal de Investigaciones - AFI) tűzharcba keveredtek a városi rendőrséggel!
Végül Nuevo Laredo teljes rendőrségét felmentették, majd kihallgatták, és a feladatukat a hadsereg vette át. Érdekes módon napokon belül megtaláltak 43 elrabolt személyt, akik közül meglehetősen sok állította azt, hogy rendőrök rabolták el.
Augusztusban pedig egy ~40 percig tartó utcai háború alakult ki a bandák között, amelyben gránátokat dobáltak, illetve géppuskákkal (nem géppisztolyokkal!) és rakétavetőkkel lőtték egymást.

E fegyverekhez persze nem olyan bonyolult hozzájutni. A szomszédos Texas államban rendszeresen rendeznek fegyvervásárokat, a határ ellenőrzésről pedig csak annyit, hogy San Diego és Tijuana között bármiféle ellenőrzés nélkül lehet az USA-ból Mexikóba autózni. (Visszafelé persze más a helyzet Frown.)
A határellenőrzés hatékonyságával kapcsolatban egyébként érdemes megnézni Steven Soderbergh 2000-ben készült Traffic című filmjét.

Természetesen annak is meg van az oka, hogy a sajtóban miért nem olvasható túl sok írás a különböző leszámolások hátteréről. Néhány oknyomozó újságíró meggyilkolása gyorsan elvette a többiek további vizsgálódástól való kedvét. (Lehet, hogy most már nekem is izgulnom kell? Undecided)

Az emberi sorsokon túl az egészben talán az a legszomorúbb, hogy egyrészről a rivális bandák közötti harcokról szóló tudósítások sokkal rosszabb színben tüntetik fel Mexikó közbiztonságát, mint a valóság.
Másrészről azonban a kartellek tagjai olyan kívülállóként nehezen elképzelhető hatalommal és háttérrel rendelkeznek, amely még egy békésnek induló éjszakai szórakozást is problémássá tehet.
Amit én nagyon megtanultam Guadalajara-ban az az, hogy ha egy feltűnő tetoválásokkal rendelkező arc akar tőled valamit - ne talán a testét borító motívumokat mutogatja (!) - akkor jobban jársz, ha villámgyorsan távozol a helyszínről.

Ui: Egy érdekes összehasonlítás:
Mexikó 18-25 év közötti lakóinak kevesebb mint 5%-a próbálta már ki a marihuánát, és kevesebb mint 1%-a kokaint. Az USA-ban ugyanezen értékek 52, illetve 19%.

Ui2: A kábítószer kérdés megoldására szerintem az egyetlen módszer a megfelelő oktatás, illetve a fokozatos és ellenőrzött legalizáció. Ha Te még mindig a karhatalomban bízol, nem szabad kihagynod az Amerikai gengsztert. (A Kambodzsa és az USA közötti ópium szállítás megvalósításáról szóló részt külön ajánlom.)

Ui3: Érdekel, hogy mi lett a turf war vége?
Ugyan már. Mitől lenne vége?
Itt van néhány angol nyelvű cikk a közelmúlt eseményeiről:
- International Herald Tribune
- Juarez ground zero in Mexican drug war
- Drug cartell turf war moves to YouTube


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 4 :
Hát a mozi mostanában elég komoly logisztikai problémákat jelentene. :)
Meg amugy ez egy dokumentumfilm, a sztori a lenyeg nem kell a nagy vaszon hogy mukodjon.
A Torrent mindannyiunk jobaratja.
Hozzászóló: Sanyi • 2008-09-30 23:04:00
No. 3 :
Megnéztem az IMDB-n, és ott is elég jókat írnak róla.
Te hol láttad? Ezt mégis csak moziban érdemes megnézni.
Hozzászóló: tomcsi • 2008-09-30 21:56:10
No. 2 :
"Ebben az időszakban ui. az USA a kábítószer elleni harc jegyében számos Kolumbiából – a Karib-tengeren át – Floridába tartó hajót tartóztatott fel, sikeresen akadályozva meg így a tengeri kokainszállítás"

Erről érdemes megnézni a "Cocaine cowboys" cimű dokumentumfilmet. Floridában is történtek akkor érdekes dolgok...
77.111.65.144
Hozzászóló: Sanyi • 2008-09-14 20:36:16
No. 1 :
MI IS HAZAÉRTÜNK TOLLASSZAL .
BA után még Rio-ban kikötöttünk Defivel egy utolsó hivatalos caipirinha party-ra .

Most rápörgünk a weboldal frissítésre, mert úgy látom van egy kis lemaradásunk .
Hozzászóló: chicken • 2008-09-02 23:22:07
 
< < <   > > >