Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Vörösök a Kék házban Nyomtat E-mail
2008 January 19, Saturday
Frida Kahlo és férje a muralista Diego Rivera minden bizonnyal a leghíresebb mexikói művészpár volt. Ha még nem láttad a filmet, akkor ideje pótolnod, ha pedig Mexikóvárosban jársz ne hagyd ki egykori otthonukat, a jelenleg múzeumként működő Kék házat.
Az 1930-as évek környékén nagyon sok értelmiségi a baloldali eszmék alapján képzelte el a világ jobbá tételét. E körbe tartozott a házaspár is, és gondolatviláguk számos művükben is megjelent.

Ahol Trockij is megfordult
Ahol Trockij is megfordult

Kahlo esetében az El Marxismo Dará la Salud (A marxizmus fog egészséget adni) egy jó példa, de az otthonuk emeletén lévő befejezetlen Sztálin portré szintén sokat elárul.
Rivera különböző közintézményekben látható alkotásai is önmagukért beszélnek, de a legviccesebb eset azonban talán akkor történt meg, amikor felkérték a new-york-i Rotschild palota legfontosabb falfestményének elkészítésére.
A képre sikerült egy akkora sarlót és kalapácsot kanyarítania, amelyen már az öreg Rotschild szeme is fennakadt. Nem kis botrány kerekedett, így a mű végül nem jelenhetett meg az eredetileg tervezett helyén, hanem helyette – kisebb méretben – Mexikóvárost díszíti még napjainkban is.
A Kék házban egyébként még Trockij is megfordult.

A közelmúlt történelmének kelet-európai tapasztalatai alapján könnyen elcsodálkozhatunk azon, hogy miként lehetett a bal oldali mozgalmaknak és eszméknek oly sok követője az értelmiségi körökben. Az 1930-as években azonban még egy picit más volt a helyzet.
Egyrészt még nagyon sokan éltek a bal oldali elméletek kidolgozói és megalapozói közül, így a gyakorlati megvalósítás még nem tudott teljesen félrecsúszni. (Erre egyébként ideje sem volt Wink.)
Másrészt a kapitalizmus uralkodó világrendként a Nagy gazdasági világválsággal éppen az egyik legsúlyosabb időszakát élte át, amelynek köszönhetően nagyon sok ember bizalma megrendült. Ugyanakkor a fejlett országok közül a Szovjetunió vészelte át a legjobban a recessziót.
Harmadrészt a jelentős társadalmi egyenlőtlenségek, a széles néptömegeket érintő szegénység, valamint az őslakosok kirekesztettsége és kilátástalan sorsa nagyon sok érzékeny lelkű művészt érintett meg.

Remélem a fenti sorokkal sikerült jobban megvilágítanom Frida és Diego politikai aktivitásának hátterét.

A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!

 
< < <   > > >