Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
A világ harmadik legnagyobb piramisa Nyomtat E-mail
2008 January 20, Sunday
A Teotihuacan civilizáció valószínûleg a spanyol hódítás elõtti legnagyobb birodalmat hozta létre Közép-Amerikában. A mai Mexikó területének ~2/3-át, Belíz és Guatemala teljes egészét, illetve El Salvador, illetve Honduras kisebb részét tartották ellenõrzésük alatt.
Saját írással, könyvekkel és naptárral rendelkeztek és ráadásul õk építették a világ 2. és 3. legnagyobb piramisát. (Az 1. a
146,6 méter magas és 230x230 méter alapterületű Kheopsz piramis Egyiptomban.)

A Puebla melletti Cholula-ban található Piramide Tepanapa a második
legmagasabb, ráadásul térfogat szempontjából a világelső (alapterület: 450x450 m, magasság: 65 m), azonban mégis kevésbé ismert - egyrészt mivel napjainkban már jelentős részét föld fedi, másrészt mivel a spanyolok még egy templomot is építettek a tetejére - mint a cikkem tárgyául választott Nap piramis. (Egyébként én sem láttam, de többen említették, hogy még felismerni is nehéz a sárhegy alatt a lényeget Surprised.)

A Nap piramis sem kicsi
A Nap piramis sem kicsi

A civilizáció azonos nevû fővárosában, a Halottak sugárútja (Calzada de los muertos) mellett található Nap piramissal (Piramide Del Sol) (alapterület: 222x222 m, magasság: 70 m) viszont más a helyzet, hiszen egy lenyűgöző romváros közepén, a Hold piramis (Piramide De La Luna) szomszédságában tündököl.

Ui: Egy két apró részletet azonban nem árt figyelembe venni. A csajok is régóta tudják, hogy nem csak a méret számít, és nincs ez másként a piramisok esetében sem.
A Kheopsz piramist akkora kövekből építették, amelyekrõl még ma sem tudjuk pontosan, hogy miként mozgatták őket. Ezzel szemben Mexikóban kis méretű, egy ember által kezelhető elemeket használtak.
Ráadásul a Kheopsz építése i.e. 2650 körül között történt, míg Nap piramist i.sz 100 körül húzták fel.

A lényeget összefoglalva: Ha Mexikóvárosban jársz ne hagyd ki Teotihuacan-t sem!

A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >