Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Csiken Ica Nyomtat E-mail
2008 January 29, Tuesday
A legtöbb történész egyetért abban, hogy Chichén Itzá első lakói a mayák voltak, és a település a nevét egy itt található víznyelőről kapta. (A maya kifejezés jelentése „Az Itzá-k kútjának szájánál”, az Itzá-k pedig egy maya népcsoport.)

Csiken Ica
Csiken Ica

Népem történelme és saját kutatásaim azonban nem támasztják alá ezt az elsőre logikusnak tűnő koncepciót.

A VII. században számos önálló, Tikal-tól független maya város jött létre a Yucatán félszigeten, amelyek komoly gondban voltak saját névválasztásukat illetően.

Európában ebben az időszakban egy érdekes helyzet állt elő. Hódító őseim Kínából elindulva, Indián és a Perzsa Birodalmon keresztül már az i.e. IV. században megérkeztek Európába.
Több mint 1000 év elteltével azonban bizonyos csoportjaik egyre türelmetlenebbé váltak, és újabb felfedezésekre vágytak. A VIII. századtól kezdve céljaik eléréshez a vikingek kirajzását több csirke is megpróbálta felhasználni, és ez a legjobban az Angliában élő Helen Chicken számára sikerült. A magyar származású hölgy annyira jó kapcsolatokat alakított ki a skandináv származású hajósokkal, hogy azok magukkal vitték egy Észak-Amerikába induló felfedező útjukra.

Megjegyzés: Nem Helen Chiken az egyetlen honfitársunk, aki a vikingekkel hajózott. Tyrker (Tyrkir) neve - bár egyes források német származásúnak tartják - szintén jól ismert egy saga történetből.

A vikingek Újfundlandig biztosan eljutottak, Helen Chiken azonban még rajtuk is túl tett. A Yucatán félszigetig szárazföldön tette meg az utat, és a viking hajókról szóló történeteivel teljesen elbűvölte az itt élőket.

Maya hajók
Maya hajók

Népszerűsége elsősorban annak volt köszönhető, hogy a mayák evezős hajóikkal csak a part menti vizeken voltak képesek közlekedni, így szinte földön túli lényként tekintettek a nagy víz túl oldaláról érkezett ősömre.
Tiszteletük jeléül az egyik legfontosabb városuknak is az ő nevét adták ráadásul az anyanyelvének megfelelő alakban. Nos, ez Csiken Ica elnevezésének valódi, a baromfi udvarban jól ismert története.

Fontosabb maya útvonalak
Fontosabb maya útvonalak

A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >