Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Egy ritka kivétel Nyomtat E-mail
2008 January 31, Thursday

Utam korábbi részében nem szereztem túl jó benyomást hazánk külképviseleti szerveiről. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a különböző követségeken dolgozó magyar diplomaták általában nem beszélik a helyi nyelvet, és segítség nyújtási lehetőségeik meglehetősen csekélyek (tolmácsolás a helybéli titkárnők által, ismerős ügyvéd elérhetőségének megadása). Az pedig csak hab a tortán, hogy ha esetleg egy, a követség pecsétjével ellátott igazolásra van szükséged, akkor azt jó eséllyel nem fogják kiállítani számodra Surprised. Szerencsére kvázi közjegyzőként is működnek, így legalább annak tanúsításra képesek, hogy előttük írtál alá egy papírt. Mindezt 30 EURO-ért Money mouth!
Élményeim hatására gyorsan levontam azt a következtetést, hogy ha külföldön bajba kerülök, akkor valójában – Pipet és TomCsit nem számítva – csak magamra számíthatok. (Ezt neked is érdemes szem előtt tartanod
Wink!)

2008. elején azonban ismét külső segítségre szorultam. Január 15-én ugyanis lejárt Defi Carnet-e, és az új okmány átvételéhez szükségem volt egy mexikói levelezési címre.
E-mail-ben felvettem a kapcsolatot a cancun-i tiszteletbeli konzullal, és nagyon kellemes meglepetés ért. Roberto Diaz, aki anyai ágon magyar származású nagyon kedvesen, és rugalmasan ajánlotta fel segítségét. Ráadásul a városba érve az irodájában fogadott bennünket, és – bár nem beszéli a nyelvünket – nagyon jól eltársalogtunk, és megtudtunk egy-két érdekességet a tevékenységéről.
Úgy tűnik nem mindegy, hogy valaki sikeres üzleti tevékenysége mellett önként vállalja egy ilyen pozíció betöltését, vagy csak a munkájának tekinti azt.

Senor Roberto Diaz tiszteletbeli konzul és TomCsi
Senor Roberto Diaz tiszteletbeli konzul és TomCsi

Ui: Cancun-nak egyébként nem sok köze van Mexikó többi részéhez.
Az 1970-es években az ország turisztikáért felelős vezetői Acapulco sikerén felbuzdulva kitalálták, hogy a Karib-tenger partján is állhatna egy hasonló üdülő komplexum. Az ideális helyet egy Puerto Juarez nevű kis halászfalu mellett találták meg a Yucatan félszigeten. A tengerpart melletti szigetláncon és környékén hatalmas infrastrukturális fejlesztésekbe (utak, víz és csatorna hálózat, stb.) kezdtek, és így jött létre „nulláról” Cancun.
A turistacsoportok özönleni kezdtek, a „siker” pedig nem csak Acapulco-ét múlta felül, hanem még a beruházók legmerészebb álmait is. Sajnos azonban sok ide látogató el sem hagyja a Zona Hotelera területét, és még a környék látnivalóit sem, ismeri meg.

A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >