Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Törökországban megismertük az igazi telet és hófúvást Nyomtat E-mail
2007 February 06, Tuesday
Mt Ararat februárban
Mt Ararat februárban
Hétfőn egész nap Erzurum-ban voltunk. Este dobtunk egy búcsúvacsit és egy kötelező teát (igazi, jó török fekete tea elképesztő mennyiségű cukorral), majd 8-kor beültünk az autóba, hogy hipp-hopp lenyomjuk a még Törökországban hátralévő 300 km-t, és az éjszakát már Dogubayazit-ban töltsük.

Már az első 5 km-en havazott, de csak úgy barátságosan. Kb. 100 km után felértünk a hegyekbe, ahol egyre masszívabban esett a hó és mi egyre kevésbé láttunk, de a java még hátra volt
.

A hegygerincre érve olyan hófúvásban találtuk magunkat, amely korábban ismeretlen volt számunkra. A látótávolság 1-5 m között változott (az autó orrát nem mindig láttuk), de szerencsére az időszakosan változó erősségű hófúvásban néha láthatóvá váltak a kanyarodást - és egyben az út szélét - jelző, 1,5 m magasan elhelyezett terelőnyilak. Könnyítette még a helyzetet, hogy nem volt túl sok autó az úton. Huzamosabb ideig 5-10 km/h-s sebességel haladtunk, de még így is utolértünk egy kamiont, amely nálunk is lassabban haladt, teljesen kivilágítva, elakadásjelzővel.
A lélektani holtpont után megláttunk egy kis hegyi benzinkutat, de úgy éreztük, hogy még ezzel a sebességel is jobb haladni, mint megállni, és reggel a hókotróra várni. Szerencsére a krtikus szakasz mindössze ~50 km volt, utána mind a havazás mértéke, mind az út tisztasága normális haladást tett lehetővé.
Néhány héttel ezelőtt még egész kedélyesen viccelődtünk otthon a várható török, illetve észak-iráni időjárásról. Hát a kemény telet prognisztizálóknak, és nem a "szandálban Iránig"-ra szavazóknak lett igazuk Laughing.
A kis hegyi kalandot követően, jóval éjfél után értünk Dogubayazit-ba, ahol azonnal bezuhantunk az ágyba.
Kedden Dogubayazit mellett megnéztük Ishak Pasa palotáját, megcsodáltuk az Ararat-ot, illetve a katonák felszereltségét és napi rutinját (ugyanis mind a temérdek tank, mind a gyakorlatozás jól látható az Ishak Pasa palota felé vezető útról).
Dél körül elindultunk az iráni határ felé.


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 1 :
Elég komoly tél van arrafelé. Jól nyomjátok. Mit isznak ilyen hidegben az ottaniak? Forró teát vagy valami jó kis helyi specialitást ;-)?

Az oldalatokat belinkeltem a blogomba, remélem, ezzel semmi gondot nem okozok :-).
Hozzászóló: hayim • 2007-02-12 01:10:17
 
< < <   > > >