Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Irán I. - Tabriz, Kandovan, Masuleh, Teherán (2007. február 6 - 12.) Nyomtat E-mail
2007 February 12, Monday
Minden világos
Minden világos
Kedden koradélután intettünk Törökországnak, majd az iráni hatráron átestünk egy ~2 órás határátlépési procedúrán. Papír ide, pecsét oda és barátkozás a vámosokkal, akik közül az egyikről megtudtuk, hogy ő persze "Taliban". A "Where are you from?" kérdésre bemondtuk a az errefelé szokásos Mádzsárisztán-t, ami itt is tetszést aratott. Erre rendszerint két lehetséges reakcióval találkozunk, érdeklődési körtől függően: Budapest vagy Puskás. A sikeres határátlépést követően megkezdtük iráni kalandozásunkat, melynek első hetében Tabrizt, Kandovant, Masuleh-t és Teheránt látogattuk meg.


A határvárost (Bazargan) gyorsan magunk mögött hagyva elautóztunk a ~200km-re lévő Tabrizba, amely bár etnikailag azeri, mégis sok utazó számára az első benyomást jelenti Iránról.
Tabriz kereskedelmi és adminisztratív szempontból is nagy jelentőséggel bírt Irán történelme során, sőt egy ideig a Perzsa Birodalom fővárosa volt. Az azeri török ajkú lakosság az 1979-es forradalom során is jelentős szerepet játszott a nemzetiségi jogokért való küzdelem okán.

Kandovani látkép
Kandovani látkép
Tabrizban megnéztük a két nagy földrengést is megélt Kék Mecsetet, illetve a Bazárt, majd csütörtökön tovább indultunk a várostól nem messze fekvő Kandovanba, ami Irán Cappadoccia-jaként vált ismertté. Hát ezt meg tudjuk erősíteni. Nagyobb benyomást is tett ránk, mivel a furcsa évszak választásunk miatt összesen 2 turistával találkoztunk, egyébként pedig lehetőségünk nyílt barátkozni a helyiekkel és egy spontán formálódott kutya-viadalt is végignézhettünk a falu férfijaival együtt.
A csütörtök éjszakát Qazvinban töltöttük, félúton Tabriz és Masuleh között. Péntek délután érkeztünk a csodálatos és örökké emlékezetes Masuleh-ba. Aki Iránba jön, nem hagyhatja ki. (Roberto, Mindenképpen tegyétek be az útitervbe! ;)) Csak vigyázzunk rá, mert most még igazán érintetlen.

Masuleh látkép
Masuleh látkép
A több mint 1000 éves hegyi városhoz csodálatos völgyeken át vezet az út, ahol hétvégenként számtalan iráni családot lehet látni piknikezni. ~1000 m-re érve elénk tárult egy dupla-amfiteátrum szerű fás völgy, és ennek egyik oldalán az egymás hegyén-hátán épített apró házakból álló falu, Masuleh. A házak olyan meredeken állnak, hogy az egyik ház teteje sétányként / teraszként szolgál a felette lévő szintnek.
Ilyenkor télen csak a helyiek és a belföldi turisták vannak a faluban, így igazából "Tiéd az egész hely". Végignézheted, ahogy kemencében kenyeret sütnek, szerszámot kovácsolnak és szépítgetik házaikat, üzleteiket az újévi forgatagra (itt március). A néhány száz lelkes falu lakosai a második napon már ismerősként köszöntöttek minket és szert tettünk egy igazán nyílt szívű, érdeklődő és okos helyi srác, Soroosh, barátságára is.

Atom helyett szélerőművek
Atom helyett szélerőművek
Annyira elvarázsolt minket a hely, hogy a még oly ritka és normális esetben számunkra hihetetlen izgalmat jelentő felvonulásra sem mentünk el a közeli Rasht-ba, ami a forradalom 28. évfordulója alkalmából országszerte megrendezett békés tüntetések egyikének helyszínéül szolgált.
Még így is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy az elsősorban a nukleáris energia - szerintünk egyébként elvitathatatlan - békés célú hasznosításához való jogot deklaráló felvonulások résztvevői nem a többség, hanem a jelenlegi vezetést támogató és abban hívő lakosság. A felvonulás helyett a helyiekkel beszélgettünk, akik rendkívül érdeklődőek és Masuleh fizikai elzártsága ellenére nagyon jól informáltak. Ebben az is közre játszik, hogy a falubeliek egy része valamely nyugati országban tölti a telet, és csak nyáron vonul vissza Masuleh-ba. A beszélgetésekből kiderült, hogy az itteniek többsége nyilvánvalóan nem hithű muszlim és azt gondoljuk, hogy a hivatalos statisztikák ellenére ez a kép nemcsak Masuleh lakosságáról, hanem Iránról (teljes nevén: Islamic Republic of Iran) is mond valamit, ahol a néhány kifejezetten muszlim városon kívül, az Iszlám tanokat igazából követő lakosság nem tekinthető többségnek.

Tea a hegyekben
Tea a hegyekben
Két nap alatt annyira a szívünkbe zártuk ezt a helyet, illetve a helyieket (különösen Soroosh-t és barátait), hogy vasárnap kora délután nagyon nehezünkre esett elindulni a ~400km-re fekvő Teherán felé. Furcsa úgy búcsúzkodni emberektől, hogy nem tudod, találkozol-e még velük valaha az életben. Búcsúzóul elmondtuk Soroosh-nak a olasz barátunkról, Peppone-ról szóló történetet, akivel '99 nyarán ismerkedtünk meg Szardinián stoppolás közben. Peppone-tól egy hét együttlét után, nagyon különleges emlékekkel a hátunk mögött váltunk el, majd 2006 nyarán Budapestre vetődött, felhívott minket és - 7 év elteltével - minden ugyanott folytatódott.
Vasárnap este érkeztünk Teheránba, végignéztük az iráni TV-ben az országszerte tartott felvonulásokról szóló diadalittas beszámolókat, majd lefeküdtünk aludni.

Hétfőn megnéztük Teheránban a Golestan Palotát, az Imam Khomeini Mecsetet, a Teheráni Bazárt, majd bemenekültünk egy helyi étterembe, ami szinte oázisnak tűnt ebben a 14 milliós őrült rengetegben. Egy rövid és érdekes teheráni metró élmény után a délutánt egy helyi művész kávézóban töltöttük. Valahogy így képzeljük el az 50-es évekbeli párizsi kávéházakat.


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 10 :
Sziasztok!
Üdvözlet Orosról, vasárnap hallottalak benneteket pár percig a rádióban.Keresztmama és Keresztpa is olvassa a beszámolót, üdvözöl titeket. Jó utat kívánnak sok puszi, vigyázzatok magatokra!Mama is jól van ma délután mesedélután volt, én voltam a hallgatósága. Anya
Hozzászóló: Kókai család • 2007-02-26 19:13:07
No. 9 :
Hello Gábor! Reméljük, király volt Párizs. Az irániak tényleg nagyon barátságosak, rendszeresen megállítanak az utcán, hogy váltsanak egy pár szót külföldiekkel. Ja, és látszólag minden lehetőséget megragadnak az angol gyakorlásra; legutóbb egy tíz éves forma fiúcska jött oda hozzánk, és feltette az angol könyvében fellelhető összes ismerkedős kérdést (Where are you from? Do you have a brother? ). Nagyon kedves volt és a végén még azt is elmondta, hogy beszámol majd az angol tanárjának a beszélgetésről.

Hello Katka! Olyan gyorsan pörögnek az események, hogy alig van időnk netezni. Reméljük, a most feltett infók tetszeni fognak.

Hello Hayim bácsi! Még jó, hogy lesz, majd jól telerakjuk Kenguru és Koala fotókkal.

Kedves Egér! Szuper, hogy jelentkeztél. Nyomatjuk a képeket és az infókat. Kabult nem ígérjük, de hamarosan jön Pakisztán .

Atika! Az már egyszer bizti, hogy szentelünk majd egy külön túrát Mongóliának és a ...sztánoknak.

Hello Csacsa! A "Rólunk" menü alatti szövegben van egy link a "Tervezett útvonal"-ra, ahol találsz egy ország szintű tervet az útról. Üdv a Csocso családnak.

Hello Bukta! Még jó, hogy vigyázunk. Tegnap megvolt az első minimális szerelés (már megint az utólagosan beépített szivargyújtók, de most a jobb hátsó); majd írunk róla részletesebben.

Stofi! Köszi a linket. Csirkefej már vágja a farsit, így folyamatosan szemezget nekünk az oldal érdekesebb cikkeiből.

Hozzászóló: pip • 2007-02-23 12:11:46
No. 8 :
Sziasztok! Az asszimilálódást elősegítvén küldök egy hasznos linket, kis böngészéssel megtaláljátok rajta a nemzeti foci liga legutóbbi fordulójának eredményeit, és egyéb érdekesebb történéseinek leírását.

http://www.iran-varzeshi.com/1385/851202/html/

Logikus az oldal felépítése, csak rá kell érezni.
Hozzászóló: Stofi • 2007-02-20 23:06:27
No. 7 :
Sziasztok!

Szóval mégis összejött a buli. Sikerült mindent elintézni. Sok sikert kívánok.
Amit viszont hiányolok, hogy mégis merre fogtok menni? Erről nem találtam semmit, vagy amerre megy az út, arra mentek ti is?

CS
Hozzászóló: csacsa • 2007-02-15 23:36:06
No. 6 :
Sziasztok!

Hát remek dolog olvasni ezt a sok-sok élményt, amit szereztek magatoknak...
Ahogy olvasom soraitokat azt veszem észre, hogy az ezen a földrészen fekvő országok élete, stílusa és "kinézete" - ami a a kevés képből derül ki - mennyire hasonló, ellentétben az európai országokéval...

Hasonló dolgokat tapsztaltam én is amikor Kazahsztánban jártam :) De erről majdnemhogy meséltem :)

További jó utat, és várjuk a képeket beszémolókat, élménytörténeteket...
Hozzászóló: Atika • 2007-02-14 09:28:19
No. 5 :
Sárgairigységeselvágyódásos jó reggelt! Képeket akarunk, igen, sokat meg részleteket!!!!Esetleg csajok (Szilvi és Csirke) burkában Kabul utcáin? már ha arra mentek tovább. Addig is csók az unalmas spenót épületből!
Hozzászóló: egér • 2007-02-14 09:00:46
No. 4 :
Nagyon jo ismet a bejegyzes. Remelem, fenykepes beszamolora lesz idotok Ausztraliaban :-).
Hozzászóló: hayim • 2007-02-13 13:18:09
No. 3 :
de jó,hogy ilyen részleteset írtatok,izgi,és a képek is nagyon szépek
örülök,hogy ilyen helyeken jártok
csak a beígért leveleteket hiányolom...
de ami késik,nem múlik
millió puszi,vigyázzatok magatokra!!!!!
Hozzászóló: katka • 2007-02-13 11:39:06
No. 2 :
Végre valami életjel!! Már kezdtünk aggódni!!
Hozzászóló: sero • 2007-02-13 11:25:21
No. 1 :
Mi meg voltunk a franciákkal egy tök jó tipikus francia étteremben, ahol úgy köszöntötte a kollégánk a pincéreket, mintha ezer éve ismernék egymást, és ez teljesen jellemző volt a franciákra. Remélem az Irániakra is, ahogy olvasom a dolgokat, úgy tűnik igaz.
Hozzászóló: gaborhor • 2007-02-13 11:14:57
 
< < <   > > >