Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Pakisztán I. - Quetta, Sukkur, Multan, Lahore, Peshavar (2007. február 28 - március 15.) Nyomtat E-mail
2007 March 15, Thursday
Helyi járat
Helyi járat
Szerdán reggel elsőként léptünk át az Irán - pakisztáni határon és kezdhettük meg az ügyintézés pakisztáni részét. Az iráni oldalon magunk mögött hagyott viszonylagos rend után a pakisztáni részen - bár átlátható de - hihetetlen káosz fogadott minket. A határőrök megjelenésének úgy néz ki, hogy nem kötelező része az egyenruha, így a lebbenő ruhás fejetlenségben a bizalom szemvillanásnyi idő alatti felmérésével kell eldönteni, hogy kinek is adod oda az útleveledet és egyéb papírjaidat. A helyi viselet, amiben az emberek (nők és férfiak) 99,9%-a feszít, a shalwar kameez. Magyarul egy két részből álló, tradicionális nadrág és tunika kombó, nők esetén sállal kiegészítve. Az útlevél ellenőrzést követően mindjárt egy ilyen shalwar kameez-es öreg úr próbálta beküzdeni magát Defi hátsófelébe, amit mi egy ideig értetlenül figyeltünk. Kollégája elmagyarázta, hogy a nem messze lévő vámépületbe kísérne át minket az úr, de pont mire jeleztük volna, ők is belátták, hogy kétszemélyes autónk hátsórésze ülésre nem kifejezetten alkalmas. Így felezővel, lépésben követtük az előttünk lebbenő tunikát a vámépületekig vezető murvás úton. A vámvizsgálat mellett Defit is rögzítették a "Foreign vehicles" című nagykönyvben, amelyben 2006. január óta a mienk volt a 24. jármű. Kéthetente egy autós utazó. Hmmm...


Boldogságtól ordítani
Boldogságtól ordítani
Dél körül vágtunk neki a következő városig, Quetta-ig vezető több mint 600 km-es útszakasznak. Itt az időszakos rendőri ellenőrzések mellett, csak kövek, homok és murva fogadott bennünket.
Este 8-kor már Quetta-ban ismerkedtünk a pakisztáni valósággal. Hát a mindennapokban látszólag nem nagyon köszön vissza egyik kedvenc filmünk, a "Kelet az Kelet" humora. Az első szembeütköző információk között szerepelt például a felnőtt lakosság több mint 50%-os írástudatlansága, a ~18 millió illegálisan tartott fegyver, és az a tény, hogy az ország persze atomfegyverrel is rendelkezik. De mi nem ezekért jöttünk Wink, hanem a legendás Karakoram Highway-ért, a színes törzsi kultúráért és a csodálatos hegyekért.
Csütörtökön felfedeztük Quetta-t, majd péntek reggel tovább is indultunk az ország déli része felé, hogy egy kerülővel Sukkur-on és Multan-on keresztül hétfő estére megérkezzünk Lahore-ba, Pakisztán kulturális fővárosába.

Szundi a riksában
Szundi a riksában
Lahore-i tartózkodásunk legizgalmasabb része a csütörtök volt. Ez a nap itt a szufiké. Az iszlám e misztikus ágának követői az ország lakosságának elenyésző, de mégis fontos kisebbségét alkotják. A csütörtöki program 2-kor kezdődött, amikor is riksába csapódtunk és elpörögtünk Data Ganj Bakhsh Hajveri (XI. századi szufi prédikátor) kegyhelyére egy kis qawwali vibrációra. Már a szentélybe való belépés lélegzetelállító volt. Ahogy levettük a cipőnket a bejáratnál és felemeltük a fejünket, egy hatalmas belső tér tárult a szemünk elé, ami tömve volt hívőkkel. Komoly fotó téma, de először túl kellett jutni az első megdöbbenésen (ami egyébként beletelik pár percbe). A térről aztán az egyik oldalsó lépcsőn keresztül alámerültünk az épület alsó részébe, ahol már javában ment a qawwali. A rövid időnként egymást váltó együttesek vallásos verseket adnak elő harmónium, tabla és taps aláfestéssel, miközben a teremben törökülésben körben helyet foglaló hívők átadják magukat a zenének. A hangulat fokozásáért a zenészeken kívül többen is felelősek. Folyamatosan járnak körbe rózsavizes emberek, akik mintha csak szőlőt permeteznének, egyenletesen beborítják a hallgatóságot a hátukon cipelt palackban lévő illatos permettel. Az egyes produkciók után néhányan adományt gyűjtenek az együttesek számára, majd a kapott bankókat szertartásosan rászórják az együttes tagjaira. Néhányan a hallgatóság alkotta kör közepén önfeledten rázzák magukat.

Áhitat
Áhitat
Az emlékezetes qawwali után néhány órás szünetet tartottunk, majd este 9-kor ismét riksába ültünk, hogy eljussunk a szufi éjszakába.
Baba Shah Jamal kegyhelyén szemtanúi lehettünk annak, hogy miként is próbálják megérezni / megérteni a szufik az iszlám valódi lényegét. Pakisztán legismertebb szufi dobosainak ritmusai adják az alapot hosszú órákon át ehhez a misztikus folyamathoz, melynek során a hívők - fejüket ingatva, pörgetve, örülten rázva - átadják magukat a magasabb erőknek. A hajnalba nyúló szertartás utolsó részében, amikor a hangulat a tetőfokára hág, lélegzetelállító pillanatoknak lehettünk tanúi, ahogy a süket dobos eszeveszett tempóban pörög, nyakában a dobjával, amelyen közben csodálatos ritmusokat üt.
A péntek, szombat és vasárnap ennél sokkal nyugodtabb és eseménytelenebb volt, mivel egy nem tervezett három napos fosós-hányós kikapcsolódás következett (2 két pohár büntető eperturmixnak köszönhetően).

A pihentető hétvége után hétfőn kvázi megerősödve vágtunk neki az afgán határ mellett lévő és Lahore-tól több mint 500 km-re fekvő, Peshavar-ba vezető útnak. Peshavar a - legendás Khyber Pass-ról és fegyvereiről híres - North-West Frontier Province (NWFP) régió legnagyobb városa, és mint ilyen, magában hordozza ennek minden romantikáját, de borzongató érzését is.
Figyelő szemek
Figyelő szemek
A régió külön érdekességét adja, hogy az ország néhány másik részéhez hasonlóan az NWFP területének 25%-a is törzsi terület. Itt a pakisztáni törvények nem számítanak, és az államnak gyakorlatilag nincs hatalma. Peshavar esetében is csak a városból kivezető út végéig számítanak a pakisztáni paragrafusok, azon túl már más törvények uralkodnak. Ezek a területek egyébként csak törzsi, fegyveres kísérettel látogathatóak.
Kedden sétáltunk egyet Peshavar regénybe (és semmiképpen nem mesébe!) illő óvárosában. Riksák, szamarak, teáscsészékkel teli tálcákkal rohangáló gyerekek, kereskedők végeláthatatlan sora és a müezzin fel-felcsendülő, mindent átitató hangja. Az óvárosi séta után behuppantunk az autóba és elindultunk az afgán határ felé fekvő Smugglers' Bazaarba, ahol az afgán csempészek eladják áruikat a pakisztáni törvények alól "feloldozást biztosító" törzsi szabályozás égisze alatt. Előzetes infóink alapján tudtuk, hogy az igazán izgalmas részekig nem nagyon fogunk kíséret nélkül bejutni, mivel azok el vannak kerítve az illetéktelen szemek elől, de gondoltuk, még egy távoli pillantást is megér a dolog. A városból kiautózva először az afgán menekült tábor mellett haladtunk el, ami ma már csak "árnyéka" egykori mivoltának, mivel már sokan visszamentek Afganisztánba, vagy máshova költöztek. ~10 km-re innen elértük a Smugglers' Bazaar területét, ahol első ránézésre legalább olyan komoly kép fogadott minket, mint a menekült tábor környékén, de legalább még körbe is állták az autót a kíváncsiskodó tekintetű helyiek.
Nem nagyon láttuk, hogy hol fogunk leparkolni, így megörültünk, amikor az út túloldalán rendőröket pillantottunk meg. Odakanyarodtunk hozzájuk, de mielőtt még kérdésre nyithattuk volna a szánkat, a következő felkiáltást hallottuk: "What are you doing here?" - értetlenkedéssel, aggodalommal és tehetetlenséggel vegyes hangon. Hát persze, hogy a Smugglers' Bazaar-t keressük, mire ők a város felé mutattak és egy, az általunk keresettnél sokkal jobban hangzó shopping mall nevét kurjongatták, majd utunkra bocsátottak. Végiggördültünk a bazár mellett és jobbnak láttuk visszavonulni a törvényes területekre.
Csütörtök reggel ismét úton voltunk, hogy belecsapjunk a valódi pakisztáni kikapcsolódásba.


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
No. 3 :
Javítva a nyelvbotlás (és természetesen csak szerényen nyomjuk ).
Hozzászóló: pip • 2007-03-20 17:24:47
No. 2 :
"A vámvizsgálat mellett Defit is rögzítették a "Foreign vehicles" című nagykönyvben, amelyben 2006. január óta a mienk volt a 24. jármű. Kéthetente egy utazó."

Nana! Kethetente egy autos utazo! Mi lesz a buszosokkal es stopposokkal? Nem elszallni:)
Hozzászóló: markomirko • 2007-03-20 12:24:22
No. 1 :
Mi a helyzet ? Elnyeltek minden hírt rólatok a bitmanók ? Kíváncsian várom a híreket !
Hozzászóló: dzsó • 2007-03-19 15:34:03
 
< < <   > > >