Főoldal   Ország infók   Útravaló   Rólunk   Csirkefej
 
Ajánlott böngésző:
FireFox 2.x

Bejelentkezés


Elfelejtettem a jelszavam
Regisztrálom magam

Szavazás

Támogatóink

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Malária védőoltás !?! Nyomtat E-mail
2007 March 27, Tuesday
Vigyázzatok vele!
Vigyázzatok vele!
A Föld populációjának 40%-át érintő és a WHO szerint évente ~1 millió ember halálát okozó malária megelőzését szolgáló vakcina kifejlesztése állítólag a végső fázisban van. A védőoltás megakadályozza majd, hogy a malária parazita megfertőzze a beoltott embert.
Eddig ilyen oltás nem létezett, így az utazók legfőbb védekezési módjai a szúnyogriasztó, a szúnyogháló és a nem 100%-os védelmet nyújtó pirulák voltak.


A gyorsan ható védőoltás a kutatók állítása szerint a malária fertőzést okozó parazitát célozza a kis zümmögőben és megakadályozza annak az emberi szervezetbe történő átvitelét. A megoldás nem készteti a parazitát az antigén típus megváltoztatására, és így az nem válik rezisztenssé a védőoltásra. Ez az igazi nagy dolog, mivel a jelenlegi gyógyszerek erre nem képesek.
A kifejlesztett védőoltás tesztje egereken és majmokon sikeresnek bizonyult, de sajnos most jön a rossz hír:
Nagyon úgy néz ki, hogy az „Elszánt diplomata”-ban bemutatott szomorú forgatókönyvhöz hasonlóan folytatódik a tesztelés, mivel a következő lépcsőben elkezdik előkészíteni Zambia-ban az emberi tesztek helyszínéül szolgáló terepet.
Természetesen drukkolunk, hogy a védőoltás hatékony legyen és így a WHO által kimutatott statisztikák (melyek szerint csak Indiában évente 15.000 ember halálát okozza a malária, Afrikában pedig 30 percenként veszi el egy gyermek életét) a jövőben jobb képet mutassanak. Nem utolsó sorban bízunk abban is, hogy a vakcina bevezetésével mi, utazók is kevésbé leszünk kitéve a malária veszélyének.

Ui.: A hír bizarr aktualitását adja Sipi hozzászólása a Pakisztán II. írásunknál.


A hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj, ha még nem tetted!
 
< < <   > > >